BLOG VE GÜNCEL HABERLER

BLOG

04 Nov 2024 Monday

Amazon Reklam (PPC)

Amazon reklam (PPC) optimizasyonu, reklam sisteminin nasıl çalıştığı, sıralamayı etkileyen faktörler gibi detaylı bilgileri bu makalemizde bulabilirsiniz.

Amazon Reklam (PPC)

Amazon Reklam (PPC) Rehberi

Amazon PPC (Tıklama Başına Ödeme) reklamları, Amazon SEO sonrası optimize edilmesi gereken en önemli ikinci nokta olmaktadır. Çünkü Amazon reklamları gün geçtikçe ürünlerini satmak isteyen satıcılar için çok güçlü bir pazarlama kanalı haline geldi. Tıpkı Google Reklamlarında olduğu gibi Amazon PPC reklamları yayınladığınızda, satıcıların ve satıcıların ürünleri için Amazon’un arama sonuçları sayfasının en üst (diğer reklam modelleri için ilk sırada) kısmında görünürlük “satın almalarına” olanak tanır.

Ancak, Amazon PPC’nin potansiyelinden yararlanan satıcıların sayısı yıldan yıla önemli ölçüde artmaya devam ediyor. Dolayısıyla, tanımlanmış bir Amazon PPC stratejiniz yoksa, Amazon’da reklamcılık hedeflerinize ulaşmak zor olabilir.


Amazon PPC Reklamları makalemizde öğreneceğiniz konular:

Amazon Reklamı (PPC) Nedir? Teklif Sistemi Nasıl Çalışır?

Amazon reklamı (veya sponsorlu ürün), satıcıların ürünlerini Amazon üzerinden satış oranlarını artırmak için geliştirilmiş ve en çok tercih edilen reklam platformudur. PPC (Pay-per-click – tıklama başına ödeme) ise sadece Amazon ile alakalı olmayıp tüm reklam verilen platformla için geçerli olan bir terimdir ve Amazon üzerinden sponsorlu ürününüze tıklandığında hesabınızdan çekilecek miktarı ifade etmektedir. Yani sponsorlu olarak verdiğiniz ürününüz bir müşteri tarafından arama sonuçları sayfası veya bir ürün sayfasında gösterildiğinde herhangi bir ücret ödemezsiniz fakat ürüne tıklandığında bir ücret ödenmeye başlanır.

Peki binclerce sponsorlu ürün arasında Amazon hangi ürünü hangi sırada göstereceğini nasıl belirler? Temel mantığı CPC (cost per click – tıklama başına maliyet, biz bunu TBM olarak adlandıracağız) sistemi üzerine gitmektedir:


Yukarıda verilen örnekte görüldüğü üzere Amazon’daki her bir reklamın tıklama başı maliyeti (TBM), ikinci en yüksek verilen teklifin miktarı ile belirlenir. Her reklamveren, reklamları için bir varsayılan teklif (tıklama başına ödemeye hazır oldukları maksimum teklif) sunar.

En yüksek teklif veren, en yüksek reklam konumunu (Reklam sıralamasındaki 1. sırayı) kazanır ve aynı zamanda en yüksek TBM’yi öder, ancak en yüksek teklif veren teklif ettiği tutarı ödemez. En yüksek teklifi veren, ikinci en yüksek tekliften yalnızca 0,01 ABD Doları daha fazla öder.

Amazon Reklam Terminolojisi


Amazon Reklamlarına Ne Zaman ve Nasıl Başlanmalı?

Ürün listelerinizi Amazon SEO makalemizde ifade ettiğimiz kriterlere göre düzenlediniz ve artık satışa hazırsınız peki şimdi sponsorlu reklam vermek ne kadar doğru? Daha önce hiç kimse tarafından satın alınmamış ve herhangi bir müşteri yorumu bulunmayan bir ürünü ilk gördüğünüzde satın alır mısınız? Bu soruya muhtemelen “hayır” dediğinizi duyar gibiyiz. Biz de, Amazon sponsorlu reklamlarına başlamadan önce reklamların daha etkili olması adına en az 2-3 müşteri yorumu aldıktan sonra başlamayı tavsiye ediyoruz. Fakat burada bir şeyi aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Amazon “satın alma potansiyeli olan” ürünleri önemser, çünkü ne kadar çok satış hacmi olursa o kadar çok kârlılık olacaktır, bu yüzden ürün listelerini hazırladıktan sonra sponsorlu reklamları başlatmayı çok geciktirmemek gerekmektedir.

Amazon Reklamları Neden Önemlidir?

Amazon, bazı ülkelerdeki yerel pazaryerleri hariç, özellikle kişi başı ortalama yıllık $1000 dan fazla harcayan Amerika kıtası olmak üzere bir çok ülkede en fazla tercih edilen pazaryeridir. 2017 Aralıkta yayımlanan bir habere göre Amazon, sadece cadılar bayramı gününde (Halloween) 1 milyar adet satış yaptığını duyurmuştu. Bu satış miktarı ve satın alan potansiyel müşteri sayısı her yıl katlanarak artmaktadır. Bu yüzden ürün satmak isteyen satıcıların diğer platformlardaki (Google Alışveriş Reklamları, Sosyal Medya Reklamları) reklam dönüşümlerine oranla daha fazla satış yakalaması daha olası görünmektedir.



Amazon Reklam Türleri Nelerdir? Reklamlar Nerede Görünür?

Amazon üzerinden 3 farklı reklam türünü kullanabilirsiniz.

  • Sponsorlu Ürün Reklamı
  • Sponsorlu Marka Reklamı
  • Sponsorlu Görüntülü Reklamı

Sponsorlu Ürün Reklamı, belirlediğiniz anahtar kelimeleri, potansiyel müşterilerin arama sonuç sayfasında veya belirli ürün ASIN’lerinde ürün reklamlarınızı göstermeye olanak sağlayan reklam türü olup en sık kullanılan reklam modeli budur.

Sponsorlu Marka Reklamı, markaların, Amazon arama sonuçlarının (ve diğer yerleşimlerin) yukarısındaki en üst noktada reklamlarında özel bir başlık metni, marka logosu ve en fazla 3 ürünü tanıtmalarına ve alışveriş yapanları marka sayfalarına göndermelerine olanak tanır. Ayrıca yeni olarak video reklamlar da yayınlayabilir ve bu video reklamları ürün  detay sayfalarına bağlanabilir.

Sponsorlu Görüntülü Reklamlar, müşterileri Amazon ürün detay sayfalarına gönderen bir diğer reklam modelidir. Sponsorlu Ürün Reklamlarından farklı olarak, Amazon’da belirli ürünleri ziyaret ettiğinizde veya ziyaret daha önce ziyaret ettiğiniz ürünleri müşterilere hem Amazon’da hem de harici web sitelerinde alakalı yerlerde reklamlarınızı göstermeye olanak sağlar.

Reklam türlerini temel olarak öğrendik peki bu reklam türlerini her satıcı kullanabiliyor mu? Kısa cevap: HAYIR. Amazon belirli özel şartları taşıyan (marka kaydı gibi) satıcılar farklı kanalları kullanmasına izin vererek daha fazla satış yakalayabilmesine olanak sağlar. Bir tablo halinde özetlersek;

Reklam türleri ve hangi reklamın kim tarafından verilip verilmeyeceği, ve bunlar için gerekli prosedürler nelerdir bunları öğrendik, peki sponsorlu ürün reklamı veya marka reklamı veya görüntülü reklamlar amazon web sayfasında nerelerde gösterilmektedir resimler üzerinde inceleyelim.

Yukarıda verilen görsellerde de görüldüğü üzere;

Sponsorlu Ürün Reklamları, Amazon’da iki yerde görünür: arama sonuçları sayfasında ve Amazon ürün detay sayfalarında, sayfanın üst kısmına yakın bir reklam bandının parçası olarak.

Sponsorlu Marka Reklamları, arama sonuçlarının yukarısındaki “en görünür alan” dahil olmak üzere, Amazon arama sonuçları sayfasının farklı noktalarında görüntülenir. Sponsorlu Marka reklamları, ürün detay sayfalarında da görünebilir.

Sponsorlu Görüntülü Reklamlar, seçilen hedefleme yöntemine (ürün / görünüm hedefleme) bağlı olarak, Amazon ürün ayrıntıları sayfalarında, arama sonuçlarının yanında ve altında veya üçüncü taraf web siteleri ve uygulamalarında “Sepete Ekle” butonun altında görünür.

Amazon Reklam Sıralamasında Konumu Etkileyen Faktörler

Daha önce de anlattığımız üzere, Amazon platformu dünya çapında bir platform ve dakikada binlerce alışverişin yapıldığı, binlerce reklamverenin reklam başlattığı ve milyonlarca ürünün gösterildiği bir platform. Doğal olarak burada da reklamların konumunu etkileyen bazı faktörlerin olması muhtemeledir. Bunlar;

  • Amazon Tıklama Başına Maliyeti: Tıklama başına maliyet teklifi en fazla olan bu rekabeti kazanacak olan reklamverendir ve ilk konumda bulunmak için diğer reklamverenlerden daha fazla TBM teklifi vermelisiniz.
  • Reklam Kalitesi Faktörü: Reklamlarda sadece en fazla teklifi vermek sıralama için yeterli olmamaktadır. Aynı teklifi veren binlerce satıcı arasında Amazon, reklam kalitesinin en iyi olduğu yani reklama tıkladıktan sonra dönüşüm, etkileşimin en fazla olduğu ürünleri ilk sıralarda tercih etmektedir.

Amazon Reklamında Anahtar Kelime Eşleştirme Türleri

Amazon reklamlarında en önemli hususlardan birisi de anahtar kelimenin eşleşme türüdür. Çünkü bu eşleşme türlerinde kontrolü kaybederseniz ürününüzle alakalı olmayan bir anahtar kelimede ürün gösterimi olur ve gereksiz tıklamalar ile hem bütçenize hem reklam kalitenize negatif etki eder. Amazonda üzerinde reklamverenler, üç anahtar kelime eşleme türünü kullanarak reklam hedeflemelerini hassaslaştırabilirler, bunlar:

Geniş eşleme türü: Anahtar kelimenizin tüm bileşenlerini herhangi bir sırada içeren arama terimleri.
Sıralı eşleme türü: Anahtar kelimenizin tüm bileşenlerini aynı sırada içeren arama terimleri.
Tam eşleme türü: Anahtar kelimenizle kelimesi kelimesine eşleşen arama terimleri (aynı kelime sırası + aynı kelimeler)


Bu türleri bir örnek üzerinde anlatmak daha iyi açıklayıcı olacaktır.