Makaleler11 Ocak 2018Amazon SEO

Amazon SEO, ürün liste optimizasyonu ve Amazon'un arama algoritması A9 hakkında detaylı bilgileri ve 2021 güncellemelerini bulabilirsiniz.

Amazon SEO Nedir?

Amazon SEO aslında Amazon’a özgü bir terim olmayıp; kısaltması arama motorları optimizasyonu anlamına gelen ingilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Bilindiği üzere arama motorlarında (Google, Yandex, Bing gibi) bir terim arandığında karşımıza yüz binlerce sonuç (web sayfası) çıkar, arama motorları da belirli periyotlarda bu sıralamayı etkileyen faktörleri belirler ve ziyaretçilerinin en doğru sayfaya ulaşmasını hedefler. Tıpkı Google, Yandex veya Bing arama motorlarında olduğu gibi Amazon’da global bir pazaryeri platformu olduğu için binlerce satıcı ve milyonlarca ürün arasından müşterilerine en doğru ürünleri göstermeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda Amazon web sitesi veya mobil uygulama arayüzünde bulunan “Arama Kutucuğu”nda bir ürün aradığınızda bu algoritma devreye girerek karşınıza aramanızla en alakalı ürünü çıkarmak için çalışmaya başlar.

Biz de bu makalemizde 10 yılı aşkın Amazon bilgi ve tecrübemizle sizlere Amazon Arama Algoritmasının nasıl çalıştığını detaylı şekilde anlatacağız ama öncelikle Amazon Arama Algoritmasının neden önemli olduğunu inceleyelim.

 

 

Amazon Arama Optimizasyonu Satışlarınızı %300 Artırır

Yapılan araştırmaya göre Amerika’da yapılan alışverişlerin yarısı Amazon üzerinden yapılıyor. Çeşitli kampanya, hizmet ve servisleri ile elini daha da güçlendiren e-ticaret devi Amazon, Avrupa ve Asya pazarlarında da e-ticaret hacmini büyütmeye devam ediyor. Amazon işlem hacmi ve kârlılık oranlarını arttırdıkça satıcılarda bu kazanç döngüsünde kendisine sağlam bir konum kazandırmak için öncelikli olarak Amazon aramalarındaki sıralamalarını iyileştirmesi gerekmektedir.

Amazon gün be gün arama kalitesini iyileştirmek adına arama sonuçlarını etkileyen faktörleri günceller ve müşterilerine en doğru ve ilgili ürünü karşısına daha fazla çıkararak satış oranlarını artırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda birazdan göstereceğimiz Amazon Arama Optimizasyonu Rehberi ile satışlarınızı dramatik olarak artırabilirsiniz.

Amazon listeleri düzgün yapılmamış bir satıcı hesabına ait ürün listelerini sadece belirli temel parametreleri (ürün görselleri, ürün başlığı ve arama terimleri) optimize ettikten sonra satış oranı %300 oranında arttı.

Tabii bu oran her firma için aynı olmayacaktır, optimizasyonun derinliğine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir ama garanti edeceğimiz şey optimizasyon ile satışlarınızın kalıcı olarak artacağıdır.

Amazon SEO ve Google SEO

Amazon SEO ve Google SEO Arasındaki Farklar

SEO denilince aklımıza ilk gelen sıklıkla Google SEO olmaktadır fakat makalenin başında da belirttiğimiz gibi “Arama” olan her platformda bir optimizasyondan söz etmemek mümkün değildir. Bu kısımda sıklıkla yapılan hata ise Amazon SEO çalışmasını diğer arama motorları SEO çalışması gibi düşünüp buna göre hareket etmektir. Temel mantığı tabii ki her ikisinde de aynıdır; Ne kadar çok trafik o kadar çok satış potansiyeli demektir. Çünkü Google veya diğer arama motorlarında ürün de dahil olmak üzere yüzlerce çeşit şey aranabilmektedir fakat Amazon arama motoru sadece temelde ürün ve satış odaklı çalışmaktadır. Dolayısıyla Google veya diğer arama motorlarında arama sonuçlarındaki sıralamayı etkileyen 200 faktörden daha az faktörlere sahiptir. Fakat bu, Amazon SEO çalışmasının kolay olacağı düşüncesini aklınıza getirmesin.

Amazon SEO ve Google SEO: 5 Temel Benzerlik

 

1- Sıralama ne kadar iyi ise, satış/trafik o kadar iyidir

Amazon ve Google’ın odak noktaları farklı olsa da, hem Google hem de Amazon aslında arama motorlarıdır. Ve her iki durumda da, temel amaç, alakalı anahtar kelimeler için üst sıralarda yer almaktır!

2- İki farklı arama türü: Organik ve Ücretli

Her iki arama motoru da hem organik hem de ücretli arama sonuçlarını görüntüler. Google varsayılan olarak sayfa başına 10 organik sonuç ve çeşitli ücretli sonuçları gösterir, Amazon ise 16 organik ve 2 ücretli sonuç listeler (mobil uygulamada 14 organik sonuç).

3- Algoritma mekanizmaları “Kara Kutu” gibidir

Yıllarca süren denemelerden sonra bile, Google’ın sıralama algoritmasının işleyişi ve optimizasyonu tam olarak bilinmemektedir (ve mütemadiyen değişmektedir). Aynı durum Amazon’un algoritması için de geçerlidir. Satıcılar için bu durum, bilginin deneme yanılma yoluyla yaratılması gerektiği anlamına gelir, ancak e-com Grup Danışmanlık firması olarak yıllarca yaptığımız çalışma ve tecrübeler, gelişmiş analiz ve tekniklerimizle ve sürekli algoritma değişikliklerini takip ederek danışan firmalarımıza kısa zamanda sonuçlar aldırmaktayız.

4- Sıralama sürekli canlı optimize tutulmalıdır

Gerek Google, gerekse Amazon sıralamasında değişkenlikler olabilmektedir. Bu, onların arama sıralamasına etki eden faktörlerin değişmesi veya sıralamaya etkilerinin değişmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden her iki alanda da liste/sayfa optimizasyonu sürekli güncellenmeli ve değişikliklere uyarlanmalıdır.

5- Başarı zaman almakta ve sürekli geliştirilmelidir

Google’da olduğu gibi, Amazon’daki sıralamalar da rakipler ve değişen kullanıcı tercihleri nedeniyle sürekli değişebilmektedir. Bu nedenle optimizasyonun uzun vadeli olması ve düzenli olarak gözden geçirilmesi gerekir. Sonuçta, üst sıralar kimsenin tapulu malı değil 🙂

Amazon SEO ve Google SEO: 3 Temel Farklılık

 

1- Odak noktalar: Ürün bazlı arama ve Global arama

Daha önce de belirtildiği gibi, Google ve Amazon her ikisi de arama motorlarıdır, ancak farklı bir odak noktası vardır: Google evrensel bir arama motorudur ve Amazon, özel bir ürün arama motorudur. Bu farklı arama motoru türleri satın alma sürecinin farklı aşamalarını temsil ettiği için bu ayrım önemlidir.

Google’da yapılan bir arama satış hunisinin orta aşamasını temsil ederken (altta yer alan resimde görüldüğü üzere), Amazon aramaları huninin son aşamalarını ve alt ucunu yansıtır. Ürün araştırmasından satın almaya ve incelemeye kadar tüm satın alma süreci giderek artan bir şekilde Amazon’da gerçekleştiriliyor.

Amazon ve Google'ın Satış Hunisindeki Konumları
Amazon ve Google’ın Satış Hunisindeki Konumları

Bu farkın önemli sonuçları vardır: Google, kullanıcıların bir aramayla hangi hedefleri takip ettiğini ve yönlendirildikleri bir web sitesinde hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarını her zaman bilemez. Google’da “Amazon Danışmanlığı” terimini arayan bir kullanıcı amazon üzerinde satışlarını artırmak için danışmanlık almak isteyen biri de olabilir, sadece bu konu hakkında fikir edinmek isteyen biri de olabilir.

Kullanıcı bir bağlantıyı tıklarsa, Google aradığını bulup bulmadığından tam olarak emin olamaz bunun nedeni, Google’ın her durumda tam olarak hangi ölçümleri izleyeceğini bilememesi ve teknik nedenlerle her şeyi izleyememesidir. Bu nedenle Google, alaka düzeyini tahmin etmek için sonuçların sıralaması için bir dizi gösterge kullanır (örneğin, reklamların ve organik listelerin Tıklama Oranı, sayfa yükleme süresi, açılış sayfasının yapısı ve içeriği, sayfada geçirilen süre, harici bağlantılar vb).

Amazon için bu durum daha farklı. Amazon her zaman bir kullanıcının (satın alma) amacını bilir ve ayrıca kullanıcıların bu hedefe ulaşıp ulaşmadığını da bilir. Amazon, belirli bir anahtar kelime için bir listenin Tıklama Oranını dikkate almak yerine, dönüşüm oranını ve satış hacmini ve ayrıca kullanıcıyla ilgili sayısız göstergeyi (MYBD, alışveriş sepeti vb.) de bilir. Amazon’daki hedef her zaman net satın alma olduğundan ve hedefe ulaşılması iyi bir şekilde izlenebildiğinden, dönüşüm oranı ve Tıklama Oranı merkezi öneme sahiptir. Bu farklılıklar nedeniyle Google ve Amazon için optimizasyon farklı hedef göstergelere odaklanmak zorundadır.

2- Mekanizma Farklılıkları

Sayfa içi (On-Page) ve sayfa dışı (Off-Page) olarak bakıldığında bu kısımda da temel olarak işleyiş farklılıklarının bulunduğunu görebiliriz.

Sayfa içi (On-page) optimizasyonu: Yapılandırılmış Veri – Yapılandırılmamış Veri

Kendi web sayfanız üzerinde tasarım ve Google optimizasyonu açısından neredeyse hiçbir sınırlama yoktur. İçeriğinizin uzunluğu ve biçimlendirmesi tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Amazon’da ise, maksimum sayıda karakter içeren önceden belirlenmiş sayıda alan ve hatta seçim yapmanız gereken önceden belirlenmiş seçenekler vardır. Sayfa içi optimizasyon, bu nedenle Amazon tarafından sağlanan çerçeve tarafından düzenlenir ve Google arama için olduğu kadar sınırsız değildir. Ancak yine de Amazon’daki optimizasyon tek seferlik bir ayarlama olarak görülmemeli, ürün başlıkları, açıklamaları vb. açısından sürekli izlenmeli ve iyileştirilmelidir.

Sayfa dışı (Off-page) optimizasyonu: Doğrudan – Dolaylı Etki

Sayfa dışı optimizasyonda farklılık, dış etmenlerin ‘doğrudanlığında’ görülmektedir. Örneğin, harici bağlantıların sayısı ve kalitesi Google için sıralama algoritmasının bir parçasıdır ve bu sıralamayı doğrudan etkiler. Amazon’un sıralama algoritmasında ise bu durum direkt olarak dikkate alınmaz. Amazon için dış bağlantıların önemi yok denemez elbette var fakat bu direkt olarak değil de dolaylı olarak çalışmaktadır.

Örneğin, bir markanız var ve bu markanın sosyal medya veya web sayfasından amazona sürekli ziyaret oluyor, bu durum zamanla marka bilinirliliğinizin artmasına o markanın Amazon aramasında indekslenmesine ve direkt o arama ile aranıp satış gerçekleştiğinde dönüşüm oranı yüksek olacağı için sıralamanız yükselecektir. Aynı zamanda diğer (markayla ilgili olmayan) anahtar kelimeler için sıralamanızı yükseltmenize de katkı sağlayacaktır.

3- Yapısal İskelet Farklılıkları

Google’ın uzun yıllar boyu algoritmasında yaptığı değişiklikler, Google’ın sunduğu temel araçlar (Analytics, Search Tool) bu çerçevede Google SEO uzmanlığı alanını geliştirerek büyük bir sektör oluşturdu. Siz bir web sayfası oluşturduktan sonra google gibi arama motorlarına kaydettikten sonra kendi sunduğu analitik araçları ile ziyaretçilerin sayısını, türünü, ilgisini kolaylıkla çözümleyebilir, sayfalarınızı bu verilere göre sürekli değiştirebilirsiniz. Buna rağmen Amazon kullanıcılarına böyle bir araç sağlamamakta ve Amazon SEO uzmanı kişiler çok az sayıda bilgi ve araç ile liste optimizasyonu yapmaktadırlar.

Yazının burasına kadar, SEO nun mantığını, Amazon SEO nun önemini, Google SEO ile farkılıklarını anlattık. Şimdi Amazon SEO nun bel kemiği niteliğinde olan ve sıralama algoritmasını belirleyen kısmı yani A9 algoritmasını detaylı olarak inceleyelim.

Amazon Arama Algoritması: A9

Amazon A9 Algoritması

Amazon, dünyada en popüler ve global pazaryeri ve dünyadaki e-ticaret kullanıcıların %50 si ürünler hakkında fikir edinmek için Amazonu kullanmaktadır. Daha net rakamlar vermek gerekirse, günde ortalama 5 milyondan fazla sipariş, günde ortalam 1.2 milyar ürün araması, bu aramaları da yaklaşık 212 milisaniyede ürün sonuçlarını vermektedir. Peki, bu kadar yüksek hacimli bir aramada ve milyonlarca ürün ve satıcı arasından hangi ürünün 1. sırada hangi ürünün 2. sırada olacağını nasıl belirleniyor? İşte bu sorunun cevabı A9 algoritmasında saklı.

A9, Amazon’un arama ve reklamcılık faaliyetlerini yütüren bir alt şirkettir. Bu yüzden sıralam algortiması Amazon A9 olarak geçmektedir. Amazon sıralama algoritmasında üç sac ayağı bulunmaktadır. Alıcı, Satıcı, ve Amazon.

A9 amazon döngüsü alıcı satıcı

Yukarıda yer alan resimde görüldüğü üzere arama sonuçlarının tek bir amacı var: “Aramayı Satışa Dönüştürmek”. Dolayısıyla satışa dönüşebilecek potansiyeli olan ürünlerin ilk sıralarda çıkmasını ve buna göre sıralama değerlendirmesini yapmaktadır. Peki bu algoritma hangi ürünün satışa dönüşebileceğini nasıl algılıyor? Burada temel olarak iki ana kategori bulunmaktadır:

  1. Alaka düzeyine göre
  2. Performans düzeyine göre

Alaka Düzeyine Göre Sıralamayı Etkileyen Faktörler

Alaka düzeyine göre sıralamayı etkileyen faktörlerin tamamı bizim kontrolümüzde bu yüzden burada yapacağımız çalışmalar performans düzeyine göre sıralamayı etkileyen faktörleri doğrudan etki ederek bu ikisinin tam anlamıyla işlemesine ve satış oranlarının artmasını sağlayacaktır.

1- Ürün Başlığı

Muhtemelen Amazon SEO’nun alaka düzeyi söz konusu olduğunda sıralamayı etkileyenen önemli unsuru, ürün başlığıdır. Ürününüz için en alakalı anahtar kelimeleri ürün başlığına yerleştirmek ve bunu düzgün bir şekilde yapmak sıralamada sizi önemli derecede yukarıya taşıyacaktır.

Ürün başlığı hazırlarken size yardımcı olacak bazı ipuçlarını verelim:

  • Marka isminizi ürün başlığının ilk sıralarında geçirin
  • Ürüne ait en önemli anahtar kelimeyi veya kelimeleri marka isminden sonra yerleştirin
  • (Eğer varsa) önemli olan içerik veya temel malzemeyi yazın
  • (Eğer varsa) Ürüne ait beden veya renk gibi ayırı özellikleri yazın
  • (Eğer önemliyse) Ürünün adet veya hacim belirtecini yazın

Burada yapılmaması gereken en önemli şey, tüm anahtar kelimeleri ürün başlığına yazmak. Çünkü doğal görünümden uzak olan her başlık hem kullanıcı gözünde hem de amazon gözünde spam olarak algılanıp negatif bir etki yapacaktır.

2- Ürün Resimleri

Amazon SEO Ürün Resimlerinin Etkisi

Ürünlerinize ait görsellerin yüksek kalitede ve ürünü herhangi bir metin gereksinimi duymadan bile ifade edecek şekilde hazırlanması dönüşüm oranını ciddi şekilde artıran ikinci faktördür. Amazon’un kendi açıklamasına göre;

“Resimler, yükseklik veya genişlik olarak en az 1.000 piksel olmalıdır ki böylelikle resim üzerine gelindiğinde var olan “zoom (yakınlaşıtrma)” özelliği aktif hale gelsin. Zoom özelliğinin satışları artırdığı kesinleşmiştir. Resmin en uzun kenarının minimum uzunluğu 500 piksel olabilir.”

Ürün resimleri hazırlarken müşterilerin “Okumaktan” ziyade “İzlemek/Görmek” ile daha çok ilgilendiğini unutmayın ve hazırlayacağınız resimlerde bu dengeyi koruyun.

3-Bullet Point ve Ürün Açıklaması

Bullet point bölümü, her ürünün başlık ve fiyat bilgisinden sorna gelen ve bir dizi listeden oluşan kısımdır. Bu kısımda önemli olan, müşteriye ürün ile alakalı kısa, öz ve çarpıcı bilgiler verip genel bir algı oluşturmaktır. Burada ürünün özelliklerinden bahsetmek çok yalın kalacağı için aynı zamanda ürünün müşteri gözünde bir hayal oluşturması için ürünün faydalarını veya rakip ürünlerden farklarını da belirtmek iyi olacaktır. Tabii burada da ürünle alakalı arama terimlerini yani anahtar kelimeleri göz önünde bulundurarak yapmak ürünlerin sıralamada yukarıya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Ürün açıklama kısmı ürün listemede daha fazla yazı yazabileceğiniz bir alandır ve bu alanı ürün ile alakalı önemli gördüğünüz metinleri anahtar kelimelerinize göre düzenlemeniz gerekmektedir. Böylelikle ürünle alakalı anlatmak istediğiniz bilgileri bu kısımda rahatça anlatabilirsiniz. Bu kısım HTML bir bölüm olduğu için burada bazı özellikleri kullanabilirsiniz (Büyük puntoda yazı, bold yazı gibi) Dolayısıyla bu kısmı okunması zor; müşterinin gördüğü zaman kapatacağı düz bir metin yerine daha okunaklı ve anlaşılır, hikaye veya kurgusu olan bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir.

4- Arama Terimleri

Arama terimleri aslında ürün listesinde herhangi bir yerinde görünmeyen ama Amazon algoritmasına ürünle alakalı fikir veren ve yukarıda bahsettiğimiz 3 başlık ile alaka düzeyine göre sıralamayı kuvvetlendiren Amazon’un arka planda çalıştığı bölümdür.Bunu Google SEO da yer alan “meta veriler” gibi düşünebilirsiniz. Burası çok sınırlı bir alan olduğu için burada da yapılması gereken bazı kritik noktalar vardır, bunlar:

  • Kelime tekrarına düşmeyin
  • Tırnak işareti veya virgülden kaçının çünkü karakter sayısını gereksiz harcarsınız
  • Aynı anahtar kelimeye ait çok fazla varyantı kullanmayın
  • Yazım hatası olabilen veya eş anlamlı kelimeleri de kullanın

Performans Düzeyine Göre Sıralamayı Etkileyen Faktörler

Performans faktörlerini doğrudan kontrol etmek Alaka düzeyine göre sıralamayı etkileyen faktörlere göre biraz daha zordur çünkü anahtar kelimelerin ötesinde analizi ve analitiği net olarak bilinmeyen müşteri davranışları devreye girer. Yine de, Amazon SEO için bunların mantığını kavram çok önemlidir.

1- Ürün Fiyatı

Bunu detaylı anlatmaya çok fazla gerek yok sizin de bildiğiniz üzere rakip firmalara göre fiyatınız ne kadar uygunsa satış oranınız o oranda daha fazla olacaktır ama tabii burada sadece kriter fiyat olmadığı için ürün kalitesi çok iyi bir ürünü ürün kalitesi çok kötü olan bir üründen ayırt edecek unsur yani “Müşteri Yorumları” devreye girerek potansiyel müşterilerin karar vermesine yardımcı olur. Sözün özü, ürün fiyatınız rakip firmaları ürünlerine göre daha pahalıyse mutlaka müşterilerinizn yorumlarında “satın aldığına değdiğini” belirtmesi gerek, böylelikle potansiyel müşterilerin aklında yer alan soru işaretleri bi nebze de olsa azalsın.

2- Dönüşüm Oranı

Son zamanlarda sıklıkla duyduğunuz “Dönüşüm Oranı” Amazon nezdinde, ürünle alakalı olduğunu Amazon’a belirttiğiniz bir anahtar kelimede potansiyel müşterilerin bu aramayı yaptıktan sonra sizin ürün sayfanıza girip çok fazla durmadan çıkması veya satış gerçekleştirmeden sayfadan ayrılması anlamına gelmektedir. Bu oran ne kadar fazla ise sıralamada o derece ilk sıralara tırmanma eğilimi gösterirsiniz. Eğer dönüşüm oranınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız bu direkt olarak ilk başta anlattığımız “Alaka düzeyine göre sıralamayı etkileyen faktörler” ile alakalıdıe ve bu faktörlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

3- Müşteri Yorumları

Müşteri Yorumlarının Amazon Arama Sıralamasına Etkisi

Müşterilerin %85’inin diğer müşterilerin önerilerine güvendiği ve bu incelemelerin Amazon’un algoritmasında yer alan performansla ilgili başka bir faktör olduğunu söylemek yanlış olmaz. Amazon’un arama sonuçlarındaki ürünlerin korelasyonuna dikkat ettiniz mi? Daha fazla ve daha yüksek müşteri yorumuna sahip ürünlerin daha düşük puanlı veya daha az olanlarına göre daha üst sıralarda yer almaktadır. Eğer ürünlerinize daha fazla yorum almak istiyorsanız müşterilerinize satın alma işleminden sonra bir “mesaj” atarak onlardan kibarca görüşlerini belirtmelerini isteyebilirsiniz.

4- Amazon’un Seçimi Ünvanı

Başarılı bir Amazon SEO çalışması için yukarıda anlattığımız alaka düzeyi ve performans düzeyini etkileyen faktörlerin tamamını en ince ayrıntısına kadar dikkat ederek yapmalısınız. Bu çalışma size, daha fazla satış oranına ve Amazon tarafından “Amazon’un Seçimi” ünvanını kazanmanıza olanak sağlar. Arama hacmi çok yüksek olan bir anahtar kelimede Amazon’un Seçimi ünvanı kazanarak diğer satıcılardan ve rekabet ettiğiniz firmalardan bir adım daha öne geçebilirsiniz.

Paylaş